Om

Vi (min mand og jeg) har haft økologiske gotlandske pelsfår i mange år her på vores hobbylandbrug.

Efter jeg gik på pension i 2018 er jeg begyndt at interessere mig for, hvordan ulden fra fårene og lammene kan anvendes. Så nu får jeg spundet ulden til garn og er begyndt at plantefarve.

Derudover får vi garvet skindene fra slagtelammene

Jeg synes, det er en god tanke, at så meget som muligt fra får og lam kan bruges, og at det fremstilles så lokalt som muligt.

ULDEN er i grå nuancer og bliver spundet på Hjelholt Uldspinderi på Fyn. Gotlandsk pelsuld har en meget glat og glansfuld uldfiber. Som regel er garnet spundet med 10-15% merinould, som øger blødheden og styrken af garnet og gør den nemmere at spinde. Det er totrådet garn og findes i to tykkelser med løbelængde 275 m/100 g eller 400 m/100 g, og strikkes sædvanligvis på pinde nr. 3½ – 4½ for det tykkeste garn, 3 – 3½ for det tyndeste.

Jeg PLANTEFARVER især de lyse og mellemgrå nuancer – det giver spændende farver med masser af spil og dybde. Jeg bruger de planter, som ifølge beskrevne erfaringer giver den bedste holdbarhed af farverne – det vil sige 40 års farvebestandighed. Det vil være forskelligt, hvilke farver, der er til rådighed afhængig af sæson for de planter, der bruges, klippetidspunkt for fårene og ventetid på spinding.

Jeg kan farve op til 800 g garn ad gangen – og hver farvning vil være forskellig. Så hvis man for eksempel ønsker en ensfarvet trøje, kan vi aftale en samlet FARVNING.

I min ungdom strikkede jeg noget – mest sokker i “hønsestrik”. Jeg har nu genoptaget strikkeriet og har lavet nogle få enkle opskrifter til hue, vanter, pandebånd og futter.

Desuden har jeg været så heldig at møde Lene Lindbjerg, der strikker modeller og laver opskrifter specifikt til Skørpingholmegarn.

Så det har givet mig mulighed for at sammensætte STRIKKEKITS, som er lette at gå til.

Gotlandsk pelsuld er iøvrigt meget velegnet til at FILTE.

Generelt har uldprodukter mange fordele – også miljømæssige. Det er resistent overfor snavs og svedlugt og behøver kun sjældent at vaskes. Det er vandafvisende/vandabsorberende, har lang holdbarhed og er biologisk nedbrydeligt. Og hvis man bruger uldtøj, kan man spare på varmen.

LAMMESKINDENE bliver garvet på garveri i Tranås i Sverige. Garveriet er miljøcertificeret og opfylder kravene for nordisk miljøcertificering af garverier

Når lammene er slagtet, bliver skindene saltet herhjemme, før de sendes til garvning. De fleste skind klippes i 5 cm’s længde (plaidskind) og behandles, så de kan vaskes. Det er f. eks godt, hvis man bruger dem til underlag i barnevogn, på gulve eller andre steder til små børn.

Nogle få skind garves uklippede, såkaldte måtteskind.